Kanal polykarbonat montering. Hvordan velge og installere det riktig?

Vi mottar hundrevis av forespørsler om hjelp og spørsmål om dette hver dag. Hvor tykt polykarbonat tror du jeg må velge? Hvordan montere polykarbonat riktig? Er det noe annet som kreves? Og så videre…

Så vi bestemte oss for å samle alt i en artikkel og lage en instruksjonsguide for kanal polykarbonat for de som planlegger å bruke disse plater og har mange spørsmål om det.

Polykarbonat kanal. Hva slags materiale er det?

Kanal polykarbonat er bemerkelsesverdig isolerende materiale, laget av slitesterk ekstrudert polykarbonat. Det har lang levetidsbeskyttelse mot UV-slitasje, veier lite, har høy optisk klarhet (lystransmisjon på 74 – 85 % avhengig av tykkelse), utmerket brannbeskyttelse, 10 års garanti.

Tykkelse på kanal polykarbonat. Hva tykkelsen til å velge?

Det er anbefalinger som vil hjelpe deg til å velge riktig tykkelse på kanal polykarbonat, avhengig av din allerede eksisterende eller planlagte konstruksjon. Mellomrommene mellom bjelkene eller (hvis det er en vegg) mellomrommene mellom stagene har størst innflytelse. Standardbredden mellom takbjelkene er 60 cm, så generelt sett, jo mindre avstander mellom bjelkene er, jo tynnere kanalpolykarbonat kan installeres. Og jo bredere avstanden er, desto tykkere anbefales polykarbonatet. Ved hjelp av tabellen nedenfor kan du velge den mest passende tykkelsen på kanal polykarbonat for å sikre en sterk og stabil konstruksjon.

Avstand mellom takbjelker (cm) Polykarbonat tykkelse
40 ˃ 4 mm
40-50 6 mm
50-60 10 mm
60-80 16 mm
80 ˂ 20mm, 32 mm

Tykkelsen på polykarbonatet er direkte relatert til isolasjonsmotstanden. Jo tykkere polykarbonat, jo bedre isolasjon har det. Så hvis du trenger kanal polykarbonat til et drivhus, bør du ta hensyn til det.

Tykkelsen har også en sammenheng med stivheten. Jo tykkere platen er, desto vanskeligere er det å bøye den. Polykarbonatplater som er 4 – 6 mm tykke er fleksible, mens 10 mm kan bøyes litt og 16 mm er veldig vanskelig å bøye. Vi anbefaler å velge polykarbonat fra 10 mm til tak. Taket bør alltid utformes med en helning på minst 5° slik at regnvann kan renne av.

Kanal polykarbonat farger

Kanal polykarbonat kan være gjennomsiktig, hvit eller i bronse fargen.

Kanal polykarbonat farger

Lysoverføring kan variere litt, avhengig av produsenten på kanal polykarbonat, også av typen på kanal polykarbonat (dobbelvegg, trippelvegg, x-form eller annet).

Tonet kanal polykarbonat (bronse, hvit) gjenommslipper mindre sollys  sammenlignet med gjennomsiktig.

 

Polykarbonat tykelse, mm

Farge

Lysgjennomgang, proc

4 mm

Gjennomsiktig

82

6 mm

 

Gjennomsiktig

80

Bronse

45

10 mm

Gjennomsiktig

75

Bronse

42

Hvit

32

16 mm

Gjennomsiktig

65-70

20 mm

Gjennomsiktig

56

32 mm

Gjennomsiktig

50

Størrelsen på kanal polykarbonat. Hvordan måles det?

Noe av det viktigste er å måle konstruksjonen din riktig slik at du kan bestille riktig kappede plater. Det anbefales å montere kanal polykarbonat plater slik at kanalretningen er i vertikal posisjon. Derfor måles kanal polykarbonatplaten som angitt på bildet.

Kanal polykarbonat mål

Kanal retning tilsvarer lengden på platen.

Det er veldig viktig å vite at kanal polykarbonatplater utvider seg ved varme (direkte sollys) og går tilbake til sin opprinnelige posisjon når det avkjøles. Derfor anbefales det å la det være et ekspansjonsrom på ca. 5 mm ved montering av platene.

Kutting av polykarbonatkanaler

Vi kan kutte polykarbonatplatene etter mål du trenger, men hvis du er usikker på dimensjonene eller ønsker å kutte dem selv, kan polykarbonatkanalene kuttes med en fintannet sirkelsag eller håndsag. Sørg for at platen har god støtte og ikke kan vibrere. Støtt brettet tett inntil sagen og kutt i en liten vinkel med langsomme og jevne bevegelser.

Kanal polykarbonat montering – boring

Det er mulig å bore hull i polykarbonatplatene med håndbor eller boremaskin. Bruk lav hastighet når du bruker en drill. Bruk et betongbor og støtt platen under hullposisjonen for å unngå vibrasjoner. Bor alltid mellom skilleveggene og minst 30 mm fra kanten av platen.

UV-beskyttelse

Vi selger kanal polykarbonat, som har UV-beskyttelse på den ene siden av platen. Siden med UV-beskyttelse er merket og vanligvis  beskyttelsesfilmen har mange inskripsjoner. Siden uten UV-beskyttelse er dekket med en beskyttelsesfilm som ikke er merket på noen måte. Sørg for at den UV-beskyttende siden av platen (som er tydelig merket) vender utover under installasjonen.

UV beskyttet sideFilm på platen

NB! Sørg for at all beskyttelsesfilm er fullstendig fjernet så snart monteringen er fullført.

 

Kanal polykarbonat montering

Forseglingstape

En tetningtape er svært viktig ved montering av kanal polykarbonatplater. Den beskytter platens kanaler mot støv, insekter eller annet smuss som kommer inn i kanalene, og dermed beholder polykarbonatplatene sine gode estetiske utseende mye lenger.

Tapen limes slik at den dekker kanalene, dvs. på toppen og på bunnen.

Tapen på platenPustende tape

I bunnen er det nødvendig å lime et pustendebånd slik at vannet som dannes fra kondensen kan strømme fritt fra kanalene.

Det er to alternativer på toppen: et pustendebånd eller en forsegligstape. Hva tapen du velger er ikke så viktig, det viktigste er at den blir limt og beskytter kanalene.

Kanal polykarbonat montering – profiler

Tilkoblingsprofiler

Tilkoblingsprofiler er designet for å skjøte sammen kanal polykarbonatplater, samt til å feste dem på konstruksjon.

H plastprofil  velges i henhold til tykkelsen på platen. Ved hjelp av denne profilen holdes platene stabilt sammen og platene kan festes på konstuksjon hvor man ønsker, d.v.s. ikke gjennom profilen.

Ved valg av H click-profil, skjøtes platene sammen og festes på konstruksjon med skruer gjennom H profilen.

Aluminium klemprofil med gummi montering

Aluminium klemprofil er designet for å installere polykarbonat på bjelker. Den består av en tetningspakning og en nedskrudd aluminiumsramme som klemmer flerveggs polykarbonatplaten sikkert på plass. Dette systemet kan brukes med flervegget polykarbonat opptil 25 mm tykt samt solid polykarbonat. Den kan også brukes med glass og glassenheter med en tykkelse på opptil 24 mm. Polykarbonatplatene vil utvide seg og trekke seg sammen ettersom temperaturen endres, så la alltid rom for utvidelse når du skjøter sammen. Under kanal polykarbonat montering bør platebredden reduseres med 10 mm for å tillate utvidelse. For eksempel, hvis du monterer en 10 mm plate og bjelkene er 700 mm fra hverandre (sentrum til senter), bør du bruke plater som er 690 mm brede.

Når du bestiller eller skjærer polykarbonat til ønsket lengde, husk at platen din bør være 10 mm kortere enn bjelkene for å tillate montering med denne profilen.

Klemprofil monteringGummipakningPlater på gummipakningPlater på gummipakningKlemprofilGummipakning på profilenProfilen på platenSkruen på profilen

Plater kan skjøtes sammen uten bruk av profiler, dvs overlappe platene. Overlappingsmetoden er anbefalt under montering av drivhus, siden det er mulig å skrue direkte gjennom i kanalene. Denne er den enkleste og raskeste metoden.

OverlappingOverlapping på drivhus

Det er også ganske populært å bruke lister av treverk i stedenfor profiler.

Man har mulighet å kjøpe kanal polykarbonat, som kobles uten profiler, f.eks PolyPiu eller PanelPiu.

PannelPiu

Avslutningsprofiler

U profil

U profilen er designet for å dekke endene på flerveggsplater. Denne polykarbonatprofilen gir mekanisk beskyttelse og værbeskyttelse for påførte bånd, og har ekstrudert UV-beskyttelse på den utvendige siden for å sikre lang levetid. Ved bruk av u-profil og polykarbonat; ikke press u-profilen for hardt på, og lag små hull med avstand på 20-30 cm slik at kondensering kommer ut.

F profil

F profilen er spesialdesignet for å forsegle kanten på polykarbonatplaten. Den gir en fin finish på kappsiden. Den brukes på kanten av flerveggspolykarbonatplater for tak, hvor platen blir montert på siden av bygning, tømmer eller annet underlag.

Før den siste platen festes på taket, trykk «F»-profilen inn på en side av platen mens den står på høykant. Ikke dytt platen helt inn i “F”-en, men tillat 5 mm for utvidelse i bredden.

Plasser “F”-en i posisjon på taket, sikre at platen er i vater, og fest med skruer på den lengste siden av “F”-profilen på siden av staven eller bygningen.

Ved montering til en sidevegg, bare snu “F”-profilen opp ned, før platen inn i de to armene til “F”-en, og fest med skruer på den lengste siden inn i veggen.

Skruer til festning av polykarbonat

Det er veldig viktig å velge skruer i henhold til din kostruksjon: skruer til trekonstruksjon eller skruer til metallstruktur. Da velges riktig lengde på skruer og skiver som er viktig fordi de hindrer vann til å komme inn i kanalene. Skivene kan være av plast eller metall.

 Ikke stram skruene for mye under montering av kanal polykarbonat.

 

Alle disse tipsene er delvis egnet for monolitt polykarbonat og pleksiglass.

Du kan også lese all denne informasjonen på svensk.