Tips til nybegynnere. Hvordan velge drivhus?

Et drivhus er en hagebygning med dype tradisjoner, designet for å dyrke avlinger raskere. Å velge et drivhus er ikke så enkelt, fordi valget avhenger av hva og hvordan du vil dyrke – formen, høyden og plasseringen av drivhuset vil avhenge av hvilke planter du planlegger å dyrke. Valget påvirkes også av den planlagte dyrkingsmetoden – i jord, potter, plastposer.

Plassering i hagen

Installasjon av et drivhus bør man begynne med valg av et passende sted. Veldig viktig tips til nybegynnere – ved valg av stedet er det viktig at drivhuset får maksimalt sollys. Det anbefales å bygge drivhuset slik at langsgående vegger vender mot øst og vest, og endene vender mot sør og nord. På denne måten vil en jevn temperatur opprettholdes. Det viktigste er morgensolen som er kritisk under vårens temperatursvingninger.

Ikke plasser drivhuset under trær, for det kan være mangel på lys, drivhuset vil bli forurenset av fallende løv. Større frukter som faller fra trær kan skade drivhuset. Prøv å ikke bygge drivhuset i et område hvor er ubelyst i lang tid. Det anbefales også å beskytte drivhuset mot vinden. Disse gode tips til nybegynnere er veldig praktiske.

Lys er en av hovedfaktorene som fremmer plantevekst, så mangelen på god belysning forhindrer en rikelig høsting. Det anbefales å vaske drivhusdekselet minst to ganger i sesongen – skitne drivhusvegger og mangel på belysning kan redusere avlingen med opptil 40 prosent.

Drivhusform. Hva skal man velge?

De vanligste formene for drivhus er ovale, som ligner en bue (buet) og drivhus med et trekantet tak (saltak). Hvordan velge drivhus formen riktig?

Et drivhus med saltak anbefales for de som har tenkt å dyrke høye planter – agurker, høye tomater og blomster. Sideveggene til denne formen av drivhus er helt vertikale, så planteområdet brukes maksimalt og luften sirkulerer bedre. Om vinteren og tidlig på våren, når solen står lavt, trenger ikke strålene inn i taket fordi de faller i en uregelmessig vinkel. Veggene absorberer imidlertid solen godt, så jo høyere de er, jo mer lys og varme vil samles opp.

Et buet drivhus er et utmerket valg for de som dyrker noe lavere planter – auberginer, paprika, dvergtomater. I drivhusene til dette designet er sideveggen relativt lav, skrånende, så planteområdet går tapt. Jo brattere vinkelen på solstrålene som faller på overflaten, jo bedre absorberes de. Den buede rammen er ganske allsidig når det gjelder sollys og varmesamling, strålene faller inn i drivhuset i en lignende vinkel gjennom hele året.

Buede drivhus er vanligvis lettere å bygge, mens saltak drivhus er bedre fordi snøen sklir raskere av det, når den blir varm og ikke tynger konstruksjonen.

Drivhus Premium TunnelDrivhus StandardDrivhus TRE300

LysthusDrivhus MAKANDrivhus Premium House

Drivhus konstruksjon. Tre eller galvanisert stål?

Drivhus med metallprofiler vi selger lages i galvanisert stål. Disse drivhus veier lite og er vedlikeholdsfrie.

Man kan også få kjøpt drivhus med konstruksjon i tre. Det må påregnes noe vedlikehold om du velger drivhus i tre. Vi anbefaler å impregnere treverk til drivhus en gang til før det tas i bruk. Tips til nybegynnere – det er veldig viktig å ventilere drivhus av og til om vinteren.

Drivhusdeksel. Kanal polykarbonat eller glass?

Når du velger et drivhusdeksel, er det mest populære kanal polykarbonat og herdet glass. Hvert av beleggene har sine fordeler og ulemper.

Glass er ikke motstandsdyktig mot støt, kanskje det dyreste alternativet, men det er det mest holdbare og vakreste alternativet. Hovedegenskapene til glass er gjennomsiktighet, god varmeisolasjon og holdbarhet. Ulemper – glass er dyrere enn polykarbonat, det trenger en sterk ramme, helst av metall eller tre. Glass slipper inn mye varme, så på solryke dager må man være veldig forsiktig med forhøy temperaturen inne. Glasset anbefales i tilfelle hvor trenger det maksimalt sollys, holdbarhet og ikke forferdelige store temperatursvingninger.

Kanal polykarbonat har en tendens til å tiltrekke seg støv, noe som gjør det vanskelig for solen å komme inn i drivhuset over tid. Men det er fortsatt et pålitelig valg – det varer mye lenger enn film, er ikke skjørt som glass, har gode varmeisolasjonsegenskaper, er mindre gjennomsiktig, noe som forhindrer overoppheting og brenning av planter. Drivhus med polykarbonat ser pent ut, holder godt på varmen i tidlig på våren og trenger ikke å skiftes det årlig.

Et drivhus med polykarbonatbelegg har et bedre mikroklima – det gjenomslipper omtrent 20 % mer sollys enn et drivhus dekket med en polyetylenfilm, og varmen varer lenger enn med herdet glass dekket drivhus.

I stedet for herdet glass kan vi tilby å kjøpe monolitisk polykarbonat på vår nettbutikk. Dette materialet ser som glass ut, er holdbart, går ikke i stykker, er mye lettere enn glass, men prisen er mye høyere.

Veldig viktig tips til nybegynnere – god ventilasjon i drivhus

For å få en rik avling, anbefales det å opprettholde den optimale lufttemperaturen, som er 25-30 grader. Ventilering av drivhuset er nødvendig slik at luften inni beveger seg og plantene ikke overopphetes på en varm sommerdag. Det er ikke bare luftsbevegelse viktig, men også relativ fuktighet. For eksempel liker agurker fuktighet, som er i jorda og luften, mens for tomater er overflødig fuktighet i luften skadelig: for mye fuktighet kan provosere forskjellige tomatsykdommer.

Tilstrekkelig ventilasjon bidrar til å sikre ønsket temperatur, så det er viktig å ta vare på minst noen få ventilasjonsalternativer – drivhusdører og vinduer.

Automatiske vindusåpnere er veldig god løsning – sparer mye tid, lar man ikke tenke på den daglige åpningen av drivhuset om morgenen og lukking på de kjølige kveldene, og ta vare på luftventilasjon hvis du drar i noen dager. Når luften i drivhuset når en viss temperatur, åpnes vinduer automatisk, og når det avkjøles, lukkes de. Dette gjøres uten strøm.

Vi vil anbefale å velge et drivhus som har et ekstra vindu øverst på døren. Da kan du lukke døren om natten og la det øvre vinduet stå åpent. Denne løsningen lar deg beskytte drivhusplanter fra den kalde luften som “går” under jorden om morgenen tidlig på våren. Så hvis du lager drivhuset selv eller bestiller det ferdig produsert, sørg for at du har et vindu i den øvre delen av døren.

Drivhus Premium drivhus standard klassiskTips til nybegynnere. Hvordan velge drivhus?

Irrigasjon

Vanning av planter er ikke mindre viktig. Vann er et nødvendig element for vekst. Så før du velger et drivhus, tips til nybegynnere – ta vare på et praktisk vanningssystem, fordi størrelsen på innhøstingen avhenger sterkt av riktig gjødsling og fuktighet.

Det automatiske vanningssystemet fungerer uten strøm. Det er mulig å justere styrken på strømmen avhengig av hvor mye fuktighet man ønsker å opprettholde i jorda. Vann tas fra en tank som må holdes over jordoverflaten eller det brukes springvann. 

Vi håper du finner disse tips til nybegynnere nyttige og det hjelper deg med å bestemme hvilket drivhus du skal kjøpe!

NB! Man har mulighet å lese denne artikkelen på svensk.